Gemeente Toerisme Damme

7 stemmen

Een participatieve expo van het Erfgoedlab

Wat als het publiek beslist over de erfgoedobjecten die worden tentoongesteld? Krijgen we dan een expo volledig op maat van het publiek? Welke accenten kiest het publiek? Brengen hun invalshoeken ook andere verhalen?

Kom naar de expo “7 Stemmen” en ontdek zelf het resultaat. Het 3-jarige project het Erfgoedlab is aan zijn laatste editie toe en brengt in deze erfgoedexpo het publiek aan zet. De expo “7 Stemmen” geeft aan zeven personen uit het publiek een stem. Zeven personen met verschillende achtergronden en van verschillende leeftijden; de jongste curator is 8 jaar en de oudste is bijna 80. Elke publiekscurator heeft een keuze gemaakt uit de collectie van het Damse Sint-Janshospitaal en belicht op een persoonlijke manier een stukje van de 800-jarige geschiedenis van het hospitaal.

Afbeelding2

De 7 Stemmen zijn niet aan hun lot overgelaten, maar kregen vanaf de eerste voorbereidingen tot aan de opening een persoonlijke bondgenoot. Die bondgenoten zijn de vertegenwoordigers van de culturele (erfgoed)spelers in Damme (Uilenspiegelmuseum, Cultuurfabriek, Visit Damme) en Brugge (Bibliotheek De Biekorf, Erfgoedcel Brugge, Musea Brugge, Raakvlak, Stadsarchief). Dankzij deze intense samenwerking zijn er naast Dams erfgoed ook unieke erfgoedstukken uit Brugge te zien zoals het 12de-eeuwse reglement van het Brugse Sint-Janshospitaal.

Afbeelding3

De 7 Stemmen konden ook rekenen op de artistieke begeleiding van Han Decorte, curator, scenograaf en docent aan de LUCA School of Arts. Ze was het artistieke aanspreekpunt voor de 7 Stemmen en hielp hen om hun ideeën om te zetten naar een gezinsvriendelijke erfgoedexpo. De coördinatie van de expo lag in handen van Mariebelle Deceuninck.

ERF230301_35

Wie zijn de 7 Stemmen en wat brengen zij naar het Erfgoedlab? Een van die stemmen is de Damse stadsdichter en spoken word artieste Nina Everaert. Met haar krijgt poëzie letterlijk een stem in het Erfgoedlab.

Performance Nina Everaert

ERF230301_11

Ook de andere stemmen komen uit de regio en hebben elk hun passie, hun ideeën en een eigen leefwereld die ze naar het lab brengen. Word zelf de 8ste stem en breng ook jouw verhaal naar het lab.

Voor de kinderen is er een kidsatelier waar ze zelf aan de slag kunnen. In juli en augustus kan je in de tuin de middeleeuwen op je bord proeven. Het Proeflab komt terug en chef Quinten Monteyne van Bistrobar Mout verrast je met onverwachte combinaties geworteld in het verleden (zonder reservatie). 

20220618_104752

Deel deze pagina

Visit Damme

Jacob van Maerlantstraat 3 8340 Damme Tel.+32 (0)50 28 86 10 toerisme@damme.be
Vandaag
open 9.30-12.30 uur en 13.00-17.00 uur

Voor professionals