Gemeente Toerisme Damme

Damse Vaart

De Damse Vaart is een uniek landschap. Befaamd om zijn statige populierenrijen die her en der feeëriek overhellen.

Ruim 200 jaar geleden gaf Napoleon de aanzet om het toenmalige kanalenlandschap grondig te wijzigen tot wat we nu kennen als de Damse Vaart.

Van Napoleon en Willem

Het verhaal van de Damse Vaart vangt aan in het begin van de 19de eeuw, tijdens de regeringen van Napoleon en Willem I.

Onder het Franse bewind wordt het traject uitgetekend. Maar het traject verandert. Aanvankelijk gaat het om de verbinding tussen Brugge en Sluis, maar later wil men het kanaal doortrekken tot de Scheldemonding. 

Hoe groots ook de plannen, de realisatie zelf verloopt moeizaam. In 1814 is slechts de helft van het traject tussen Brugge en Sluis gedolven.

Koning Willem I komt in de plaats van keizer Napoleon en neemt ook zijn plannen met de Damse Vaart over. Het traject tot Sluis wordt zo goed als volledig uitgevoerd – dwars door Monnikerede, dwars door het centrum van Damme – maar daar eindigen de plannen. Er komt geen verbinding met Breskens.

Deel deze pagina

Visit Damme

Jacob van Maerlantstraat 3 8340 Damme Tel.+32 (0)50 28 86 10 toerisme@damme.be
Vandaag
gesloten

Voor professionals

Venster sluiten

Corona Covid-19

In het belang van de volksgezondheid neemt de Belgische Overheid een reeks maatregelen om de verspreiding van het coronavirus af te remmen.

Vanaf 14 maart 2020 om middernacht tot en met 3 april 2020 worden alle vrijetijdsactiviteiten, ook in Damme, opgeschort. Zo worden alle evenementen, ongeacht hun grootte of locatie geannuleerd. Het Uilenspiegelmuseum wordt gesloten. Ook alle restaurants en cafés worden gesloten. Alle winkels blijven op weekdagen geopend, tijdens het weekend gaan enkel de winkels voor levensmiddelen, apotheken en winkels in dierenvoeding open.

Het infokantoor van Visit Damme, het Uilenspiegelmuseum en het Postpunt blijven gesloten tot en met 3 april 2020.

Visit Damme blijft telefonisch, per e-mail of via sociale media wel bereikbaar.

Visit Damme
+32 50 28 86 10
toerisme@damme.be
www.visitdamme.be
VisitDamme

Neem toch zeker een kijkje op onze website voor heel wat inspiratie voor een individuele wandeling of fietstocht in de frisse lucht door het mooie Damse landschap.

Maatregelen naar aanleiding van Corona Covid-19