Wat is het Erfgoedlab?
Het Erfgoedlab is het bovenlokale cultuurproject van de stad Damme in samenwerking met de stad Brugge. Het lab verkent 3 jaar lang de mogelijkheden van een publieksgerichte inzet van de verscheidene erfgoedcollecties van beide steden in NEST Stadslab Damme. Het Erfgoedlab brengt 3 gezinsvriendelijke expos, telkens in de zomer van 2021, 2022 en 2023. In 2021 opende NEST met de expo Be our guest rond het thema gastvrijheid en troost. De tweede belevingsexpo Kijk! liep van 26 mei tot 28 augustus 2022. Het project ontvangt hiervoor de financiële steun van Vlaanderen vanuit het bovenlokale cultuurdecreet.
Waarom is het Erfgoedlab opgericht?
Het Sint-Janshospitaal te Damme was meer dan 750 jaar lang een onthaalplek voor zieken, ouderen, reizigers en passanten. Nu zusters en OCMW de site in 2014 verlaten hebben, werkt Stad Damme aan een cultureel-toeristische invulling met regionale uitstraling voor het gebouw en zijn rijke erfgoedcollectie. Het beschermde monument heeft nood aan een grondige restauratie, maar in afwachting van de reconversie van de volledige site tekenen het Erfgoedlab en zijn bezoekers mee de toekomst uit van deze verborgen erfgoedparel.
Erfgoed als beleving
Het Erfgoedlab brengt een uniek belevingsparcours doorheen de indrukwekkende gebouwen en tuinen van de voormalige rusthuissite. De expo nodigt het brede publiek telkens uit om een bijzondere selectie te ontdekken uit de rijke erfgoedcollectie van het Sint-Janshospitaal en de andere erfgoedcollecties uit Brugge. Het Erfgoedlab is de ideale gezinsuitstap en laat erfgoed beleven zoals nooit te voren.
Gezinsvriendelijke expo
Het Erfgoedlab heeft naast een hart voor erfgoed ook een hart voor gezinnen. Groot en klein zijn welkom om het erfgoed op een speelse manier te ontdekken. het lab heeft een workshopruimte waar kinderen zelf aan de slag kunnen.
Wie is het Erfgoedlab?
Het Erfgoedlab bestaat uit een nieuw platform, de bondgenoten, onder begeleiding van coördinator Mariebelle Deceuninck. Het team achter het lab is opgericht met vertegenwoordigers uit de culturele diensten van beide steden en met diverse expertises (collectiebeheer, publiekswerking, productie, toerisme, ...). Voor Stad Brugge vinden we onder de Bondgenoten de vertegenwoordigers van Musea Brugge, Openbare Bibliotheek De Biekorf, Het Stadsarchief, Erfgoedcel en Raakvlak. Voor stad Damme zijn er meerdere vertegenwoordigers vanuit de dienst Beleven (erfgoed - cultuur - toerisme).
Erfgoedlab III
Wat als we het publiek mee aan de tafel van de Bondgenoten zetten? Wat als we het publiek laten meebeslissen over de uitwerking van de tentoonstelling, krijgen we dan een expo op maat van het publiek? Welke andere accenten zullen zij leggen? Krijgen we door andere invalshoeken binnen te brengen in het lab ook andere verhalen te horen? Ben je benieuwd naar het resultaat, kom dan zeker kijken vanaf 18 mei.