Gemeente Toerisme Damme

Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk

De must-see van Damme is de robuuste Onze-Lieve-Vrouwekerk met zijn karakteristieke platte toren. Van april tot september kan je de 206 treden beklimmen om er te genieten van een prachtig panorama. Je hebt een fenomenaal uitzicht op de 17de eeuwse stadsomwallingen, de Damse Vaart en het uitgestrekte polderlandschap.

Spits op de toren

De Onze-Lieve-Vrouwekerk werd in 1220 gebouwd. In de loop van de 13de eeuw werd ze verder uitgebouwd in de Scheldegotiek, een romaanse stijl met gotische elementen. Ook later werd de kerk verder verfraaid en kwam bovenop de stoere toren met spits. De gouden tijden van Damme weerspiegelden zich in de schaalgrootte van de kerk die geleidelijk de allures van een kathedraal begon te krijgen. Toch was het verval al ingezet nog voor de laatste uitbreidingswerken waren afgerond.

Zware lasten

In 1578 werd Damme veroverd en geplunderd door de Geuzen. De kerk werd later hersteld, maar kwam de klap niet meer te boven. Het bevolkingsaantal slonk zienderogen, zeker toen Damme ook nog eens garnizoensstad van de Spanjaarden werd. De lasten voor de grote kerk waren te zwaar voor de gemeenschap. Een deel van het monumentale godshuis werd afgebroken, zo ook de torenspits. Nu geven de overgebleven scheidingsmuren tussen hoofd- en de zijbeuken een idee van de omvang van de oorspronkelijke kerk.

Zeldzame stukken

Stap beslist eens binnen in de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Het interieur oogt indrukwekkend. Boven de pilaren van de middenbeuk staan houten apostelbeelden uit de 13de eeuw. Ze overleefden het religieuze geweld van de 16de eeuw. Let ook op het mirakelkruis boven het kruisaltaar. Volgens de legende visten Damse vissers het kruis uit de zee. Het wordt jaarlijks gedragen tijdens de Heilige Bloedprocessie in Brugge. Verder vind je in de kerk nog waardevolle barokaltaren en een biechtstoel uit de 17de eeuw. In de kerk bevinden zich ook heel oude grafzerken. De beroemde dichter Jacob van Maerlant is hier begraven. Zijn oorspronkelijke grafsteen verdween in de 18de eeuw. Nu rest enkel nog een gedenkplaat.

lees ook: Roland, torenwachter van Damme

Deel deze pagina

Visit Damme

Jacob van Maerlantstraat 3 8340 Damme Tel.+32 (0)50 28 86 10 toerisme@damme.be
Vandaag
open 9.30-12.30 uur en 13.00-17.00 uur

Voor professionals