Gemeente Toerisme Damme

Philippe Vermeulen, Il Fiammingo della Tiorba - Ensemble Delta

In 1612 trekt Philippe Vermeulen in opdracht van Isabella van Spanje en Albrecht van Oostenrijk, landvoogden van de Zuidelijke Nederlanden, vanuit Brussel naar Rome. De omwentelingen in het muzieklandschap aan het begin van de zeventiende eeuw in Italië wekten immers de nieuwsgierigheid van alle West-Europese hoven. Naast het ontstaan van nieuwe uitdrukkingsvormen - zoals opera, het recitatief of de toccata - zagen ook verschillende boeiende instrumenten daar het licht. Philippe kreeg de opdracht om zich meester te maken van zo'n nieuw instrument, de theorbe, en om zijn aldaar vergaarde kennis vervolgens bij zijn terugkeer te delen. Niemand minder dan “Il Tedesco della Tiorba” Giovanni Girolamo Kapsperger, de toenmalige virtuoos bij uitstek, leerde hem de kneepjes van het vak.

Uit een briefwisseling tussen het consulaat in Rome en het hof in Mariemont valt te lezen hoe het Philippe tijdens zijn tweejarig verblijf is vergaan. Van het consulaat dat zich ernstig zorgen maakt aangezien hij zich hele dagen opsloot om te studeren tot de lang verwachte financiële steun uit de Lage Landen wanneer Philippe eindelijk vooruitgang begint te boeken.

Aan de hand van stukken van zijn leraar en tijdgenoten - op theorbe, barokgitaar, viola da gamba, vihuela, chitarra battente en met zang – en anekdotes uit de brieven, proberen we de reis en studietijd van Philippe Vermeulen tot leven te brengen: muziek die hij moet hebben gehoord, liederen die hebben weerklonken, improvisatie-oefeningen die hij zelf zou hebben kunnen gespeeld... een hommage aan onze eigen “Il Fiammingo della Tiorba”.

Uitvoerders: Ensemble Delta

Anne-Sophie Eiselé, viola da gamba
Emma Wills, vihuela & chitarra battente
Adriaan Lauwers, theorbe, barokgitaar & zang

Wanneer

  • za 8 april 2023
    van 15 tot 17 uur

Prijs

€ 20,00
Jongeren en studenten - 15,00 euro, Kinderen -12 jaar - 12,00 euro

Waar

Stadhuis
Markt 1 (zij ingang Jacob van Maerlantstraat), 8340 Damme

Tickets

Tickets

Organisator

De Appelvink

Deel deze pagina

Visit Damme

Jacob van Maerlantstraat 3 8340 Damme Tel.+32 (0)50 28 86 10 toerisme@damme.be
Vandaag
open 9.30-12.30 uur en 13.00-17.00 uur

Voor professionals