Gemeente Toerisme Damme

Hoekemolen

Wie van Limburg of Antwerpen via de expresweg naar de Vlaamse kust rijdt, moet altijd de stenen windmolen in Hoeke passeren. U kan hem echt niet missen, hij ligt vlak naast de autoweg.

De restauratie van de Molen van Hoeke is eind 2012 tot een goed einde gebracht. De werken waren meer dan noodzakelijk om dit waardevolle stukje erfgoed te kunnen behouden. Het bouwbedrijf Vlassak-Verhulst uit Schilde zorgde er samen met de vrijwillige molenaar Filip Devoldere voor dat de molen opnieuw kon draaien.

De molen van Hoeke is een stenen grondzeiler, die in 1840 opgetrokken werd op een kleine, kunstmatige heuvel.

In 1936 werd er opgehouden met malen. De molen werd een beschermd monument in 1981 (op dat moment was hij eigendom van de Belgische Staat), en kwam in 1999 in handen van de Vlaamse Gemeenschap. Die sloot in 2001 een erfpachtovereenkomst af met Erfgoed Vlaanderen voor het beheer van de molen.

Intussen was in 1985 een vroegere foute restauratie rechtgetrokken, en kon er opnieuw gemaald worden. Sindsdien is de molenaar op zondagvoormiddag in de weer in de molen, en kan je er de verschillende zolders bezoeken en ambachtelijk meel en bloem kopen. Voor de nabije toekomst staan een aantal noodzakelijke stabiliseringswerken op stapel.

Deel deze pagina

Visit Damme

Jacob van Maerlantstraat 3 8340 Damme Tel.+32 (0)50 28 86 10 toerisme@damme.be
Vandaag
gesloten

Voor professionals