Gemeente Toerisme Damme

Passie voor de literatuur

Elke tweede zondag van de maand vindt in Damme een themaboekenmarkt plaats. Willy Tibergien van tweedehands boekhandel Maerlant snuistert er net als zijn collega’s graag in de kraampjes van particuliere verkopers. “Op de markt kan je soms mooie koopjes doen.”

Microbe voor literatuur

Na 35 jaar als stichter en afgevaardigd-bestuurder van het Poëziecentrum in Gent weet Willy ook na zijn pensioen niet van op houden. “Mijn eerste boek ‘Wittand de Wolfshond’ van Jack London kocht ik op mijn twaalfde voor amper twaalf frank. Sindsdien heeft de passie voor de literatuur me te pakken.” Willy is nog actief als poëziecurator voor het Kunstenfestival Watou. “Mijn dada blijft de poëzie. Ik verdiep me ook graag in boeken over de geschiedenis en kunst.”

Zeldzame boeken

Elke klant kan met specifieke vragen komen aankloppen. In de zaak zelf staan werkelijk honderden boeken over allerlei thema’s. Willy beschikt over een breed netwerk waar hij te rade kan om dat ene zeldzame boek op de kop te tikken. “Een vaak voorkomend misverstand is dat oude boeken veel geld waard zijn. Boeken hebben wel altijd een emotionele waarde voor de lezer. Een boek doorloopt een hele cyclus. Als ik bij mensen thuis boeken ga opkopen, krijg je via de boeken hun interesses en levensgeschiedenis mee.”

Literaire activiteit

De samenwerking tussen de zeven boekhandelaars van Damme zit goed, zegt Willy. “We helpen elkaar waar nodig. Damme draagt terecht de titel van boekendorp, maar ik hoop toch stiekem op nog meer kunst– en literaire activiteiten in de stad.”

Deel deze pagina

Visit Damme

Jacob van Maerlantstraat 3 8340 Damme Tel.+32 (0)50 28 86 10 toerisme@damme.be
Vandaag
open 9.30-12.30 uur en 13.00-17.00 uur

Voor professionals