Gemeente Toerisme Damme

Week van de ooievaar in Damme

Wie in Damme komt, kan er niet naast kijken : de ooievaar is nadrukkelijk aanwezig in het stadsbeeld. De onwetende bezoeker die de tijd neemt om op het terras van een horecazaak plaats te nemen, zal algauw verrast worden door het beeld van een overvliegende ooievaar. Of van het geklepper van oudervogels op een nest.

Veel Dammenaars kijken elke lente reikhalzend uit naar de komst van de eerste trekvogels in de stad. Dat zijn de zwaluwen maar vooral de ooievaars. Zullen de nesten van vorig jaar weer bezet worden?

Een ooievaar heeft ruimte nodig en dat geldt ook voor zijn behuizing. Zo’n imposant nest kan je al direct op de schouw van het stadhuis zien. In Damme moet je geen duur ticket kopen om ooievaars op hun nest liefdevol bezig te zien met hun jongen, je kan dit schouwspel gratis en voor niks bewonderen vanop het marktplein!

Het is ook heel bijzonder dat ooievaars hier hun nest zomaar in het centrum bouwen. In streken met veel ongerepte natuur zoals in de Elzas en in Polen is dit niet ongewoon maar in ons dichtbevolkt landje is het minder evident om een ooievaar te zijn. Damme is trouwens de enige gemeente in België met een ooievaarsnest op het stadhuis! Maar ook op andere plaatsen in de stad zie je hun grote nesten. Je hoeft maar vanop de Markt naar de Kerkstraat te wandelen en je vindt al een tweede ooievaarsnest. In het centrum zijn er nog meer broedende ooievaars en met alle nesten in Groot-Damme komen we op een totaal van 14 nesten. Evenveel als in het Zwin Natuur Park!

Ooievaars waren zeker niet altijd aanwezig in Damme. Net als in de rest van ons land stierf de ooievaar hier uit. Maar gelukkig zijn de vogels nu weer te bewonderen in onze stad. De Naturen Blomme organiseert begin juli “De Week van de Ooievaar”, de vereniging werkte enkele interessante wandelingen uit waarbij men alles te weten komt over deze boeiende vogels. Wat is het verhaal van de ooievaars in Damme? Waarom verdween het nest op het stadhuis maar ziet men het daar nu terug? Waarom is het menu van de ooievaars nu anders dan vroeger?

In juli vliegen de jonge ooievaars uit. Ze worden dan nog enkele weken bijgestaan door hun ouders om hen de knepen van het voedsel zoeken bij te brengen. De families brengen dan samen tijd door op bepaalde plaatsen in de omgeving. Juli is dus de ideale tijd om aan een ooievaarswandeling deel te nemen. De bijna volwassen jongen zijn dan goed te zien op het nest. Ze hebben ook veel voedsel nodig zodat er veel activiteit is rond elk nest.

Een paar creatieve Damse handelaars nemen ook deel aan de “Week van de ooievaar” met leuke ideeën. Zo kan u een lekker “Ooievaars-ijsje” proeven bij Ma’Damme Annick, Damse vaart Zuid 14 te Damme. 

In Keramiekatelier Terra Flamma vindt u enkele, kunstzinnige ooievaars die door Bart zelf ontworpen en gemaakt zijn. Kom de originele “Krullevaar” of “Langnek” in zijn winkel ontdekken!

Eet- en Praatcafé Vini’s serveert een heus Ooievaarsmenu.

Visit Damme

Jacob van Maerlantstraat 3 8340 Damme Tel.+32 (0)50 28 86 10 toerisme@damme.be
Vandaag
open 9.30-12.30 uur en 13.00-17.00 uur

Voor professionals